Pas på din opsparing og få den til at vokse

Det er næsten en selvfølgelig, at en opsparing er en god idé. I ethvert liv kan der opstå pludselig, uforudsete udgifter, der kan være en stor udskrivning i et budget, og derfor er en opsparing en god idé. Derudover er det altid rart med en buffer, hvis man pludselig skulle få lyst til at udleve en drøm, booke en rejse eller noget. Men der er forskellige måder, du kan sørge for, at du passer på din opsparing. 

 

Spar op til noget konkret

Hvis du sætter dig et mål for, hvad du skal spare op mod, så er det nemmere at overholde det. Det kan være, du afsætter 500,- hver måned til en ferieopsparing, som du må booke en ferie for til næste sommer. Det kan også være, at alle de uforudsete indtægter, du får, ryger direkte ind på en opsparing. Men det kan faktisk også være, at du sparer op mod et bestemt beløb, eksempelvis 100.000 kr. Det er altid godt at have et mål for øje, for det gør, at der går mere “sport” i din opsparing, og man som oftest sætter en dyd i ikke at bruge af de penge, der bliver sparet op, før det bestemte beløb er opnået, eller før den bestemte ting, du ønsker at købe, er mulig, fordi du har sparet op. 

Har du flere forskellige ting, du sparer op imod, kan det være en god idé at få oprettet flere forskellige konti hos din bank. Det er hos de fleste banker gratis, og det kan hjælpe dig i den rigtige retning mod din opsparing. Så kan du have en opsparing, der f.eks. går mod et bestemt beløb (f.eks.) de 100.000,- og én, der fungerer som opsparing til en bil, en udbetaling af en lejlighed eller en jordomrejse – eller noget helt andet. På den måde er det en mere overskuelig process, og det føles heller ikke ‘forkert’, hvis du tager af din opsparing, når du skal købe bilen, fordi den er afsat præcis til det. 

 

Indregn din opsparing I dit budget 

Hvis du skal sikre dig, at din opsparing klarer sig bedst muligt, så er det en god idé, at du indregner penge til din opsparing i dit månedlige budget. For det første kan du via dit budget se, hvor meget du har råd til at ligge til side per måned, når du har betalt faste udgifter, men du sikrer dig også, at pengene rent faktisk bliver sat over på din opsparing, og at du ikke bruger dem på et par nye sko eller en tur i byen med vennerne. Hvis du vil gøre det endnu nemmere, så kan du få tilknyttet en fast overførsel der gør, at pengene automatisk ryger over på din opsparing hver måned, så du ikke aktivt skal flytte dem selv. 

 

Tænk (langt) fremad 

Hvis du har en opsparing til at løbe over en længere periode, fordi du ikke har akut brug for pengene lige nu, så kan du med fordel overveje, om du bør investere nogle af pengene i aktier og ligge din Opsparing i udbytteaktier. På den måde kan du rent faktisk ende med at få en langt større opsparing, end du havde regnet med. Det er dog vigtigt at fortælle, at der ikke er nogle, der kan garantere, at du får positivt udbytte af investering, så derfor bør du alene investere for penge, du har “råd” til at tabe. Og hvis du investerer så sørg for at have en lang investerings tid, for så har du væsentlig større chance for, at du tjener på det.