Gør haven til et hyggeligt uderum om vinteren

I Danmark har vi et klima, der til tider kan udfordre os, især om vinteren. Vejret kan være koldt og regnfyldt og de fleste drømmer sig naturligt nok hen til lune, tropiske lande. Men haven om vinteren kan faktisk byde på dejlige oplevelser, især fordi vi er begyndt at have mildere vintre, som gør at der er flere ting, som vi kan gøre ude i haven. 

Tænd bål i en udendørs brændeovn og hyg sammen med familien

På vinterdage, hvor vejret er mildt, kan man nyde den friske luft i haven og tænde bål, f.eks. i en udendørs brændeovn. Tag pelsskind med til at sidde på, lune tæpper og måske noget varm kakao? Børnene vil sikkert sætte pris på at riste skumfiduser i brændeovnen, mens familien hygger sammen i haven. Du kan læse flere tips til at få mere ud af din have om vinteren her: Byggeri.dk

Plant buske, blomster og planter, der er smukke om vinteren

Haven behøver ikke at se trist, våd og vissen ud om vinteren. Du kan med få midler skabe et haverum, som indeholder planter, der ser smukke ud om vinteren. Mange stauder har smukke frøstande, som efter afblomstring står smukt i vintersolen og rimfrosten. Prydgræsser er på samme måde en skønt element ved haven om vinteren. Eksempler på planter med fine frøstande:

  • Elefantgræs
  • Fjertop
  • Gyldenris
  • Judaspenge
  • Løvehale 
  • Røllike
  • Sankthansurt
  • Solhat

Du kan bevare grønne områder i haven ved at plante stedsegrønne planter og buske, f.eks. buksbom, ceder, cypres, gran, kristtorn, laurbærkirsebær, taks og thuja. 

Løgplanter såsom erantis, vintergæk, påskeliljer og krokus er tidlige forårsbebudere, som skaber forårsfornemmelser og dekorerer din have om vinteren. Læg løgene i efteråret, og de vil kvittere med smukke blomster år efter år. 

Få bugt med ukrudtet ved at gå i haven om vinteren

Om vinteren kan man sagtens gå i haven, luge og lave mindre beskæringer. Ved at snuppe ukrudt inden foråret, får du et forspring, fordi ukrudtet ikke når at få fat. Lad visne blade, grene og andre ting ligge i havens hjørner, til gavn for havens nyttedyr, f.eks. pindsvinet, som hjælper dig med bekæmpelse af dræbersnegle. En have, der har rodede hjørner med grene, blade og krat er godt for biodiversiteten i haven. 

Om vinteren kan du give havens fugle en hjælpende hånd ved at hænge fedtkugler med korn op i træerne, gerne på et højt og beskyttet sted, hvor fuglene kan holde øje med eventuelle rovdyr, mens de spiser. Hvis der er udsigt til fuglene, mens de spiser, er det en hyggelig ting at se på inde fra stuens varme.